– Blir aldri noen skiboms

Espen Hægeland (40) har lagt skidrømmen på hylla, men brenner fortsatt for ungdom.

Espen Hægeland er undervisningsprest i Fjellhamar menighet. Foto: : Magnus Stensrud

Tekst: Hilde Martine Røiseland

Til sommeren har Espen Hægeland arbeidet 11 år i Fjellhamar menighet. Han kom da fra Ungdom i Oppdrag. Før det igjen var Espen aktiv i ungdomsarbeidet i Skårer kirke. Faktisk har han jobbet med ungdom siden han selv var tenåring.

- Får du aldri nok?

- Nei, jeg blir ikke lei av å jobbe med ungdom. Fortsatt kan jeg glede meg til å dra på leirer og turer. Ungdom lever så intenst, de er hundre prosent hele tida, på godt og vondt, sier han.

Svinger i antall
Espen jobbet som kateket og menighetspedagog frem til han ble ordinert i 2009, og er i dag undervisningsprest i Fjellhamar kirke.

- Hvordan går det med ungdomsarbeidet i Fjellhamar?

- Som alt annet arbeid så svinger det litt. For en tre-fire år siden hadde vi et veldig oppsving, med masse mennesker innom. Siden har det gått litt nedover i antall.  På den andre siden har vi fått lov til å gå mer i dybden og jobbe mer med relasjoner.  Det er lettere å se den enkelt når man er 50, enn når man er 150. Nå virker det som at oppslutningen er litt på vei opp igjen. Så må vi bare passe på at vi klarer å beholde fokuset på dybde og relasjoner.

- Hvorfor er det slik at det i noen perioder kommer mange, mens i andre færre?

- Det er ikke så lett å si, jeg tror det er flere faktorer som spiller inn. For det første er det litt forskjell på kullene. Noen er mer opptatt av idrett eller andre aktiviteter, og da har de mindre tid til aktiviteter i kirka. I tillegg av henger det litt av ledertyper. Hvis de først kommer, drar de fort med seg flere folk.

Jesus-begeistring
Fjellhamar menighet har et bredt tilbud til ungdom. Menigheten driver et stort konfirmantarbeid. Kullet teller i år 130 stykker, i all hovedsak leirkonfirmanter. Kjellern retter seg mot ungdomsskoleelever, og samler hver uke rundt 50 stykker til temakvelder, lovsang, andakter og aktiviteter.
Ledertreningsprogrammene skummetmelk, lettmelk og helmelk handler om å gi påfyll i tida etter konfirmasjonen. Deltagerne blir trent i å være ledere, og får undervisning i grunnleggende temaer som bønn, relasjon til Gud, nådegaver, og Gud som far.
I tillegg er det rene cellegrupper for aldersgruppen 18+. De har også egne samlinger.

Espen mener det er mye Jesus-begeistring å spore i ungdomsarbeidet.

-  Vi har en god gjeng med frivillige ledere som vil lede ungdommer nærmere Jesus. Samtidig har vi et godt sosialt miljø, som jeg tror mange synes det er godt å være en del av.  Vi legger vekt på en åpen og ærlig tone; det skal være mulig å stille spørsmål.

-  Det er takhøyde, med andre ord?
- Ja, selv om vi er tydelige på at det finnes noen trossannheter, mener jeg vi kan være frimodige på Guds vegne. Hvis folk søker Jesus, vil de finne ham. Forandringen må komme innenfra, og ikke fordi det står noen kristne ledere foran og forteller hvordan ting skal være.

Håper på G2-vekst

Fjellhamar har også et eget tilbud til unge voksne – G2. Espen medgir at arbeidet er inne i en utfordrende fase.

- G2 er ikke nytt og fresht lenger, men heller ikke så innarbeidet og rutinert som 11-gudstjenesten.  Mange sier de ønsker et tilbud som G2, som har en løsere form. Samtidig ser vi at vi ligger på en kritisk grense med hensyn til oppslutning.  Men G2 bærer absolutt frukter og er positivt for manges trosliv. Jeg håper vi vil se vekst fremover.

- Er det vanskelig å forene ungdomsmenighet og voksenmenighet?

- Ja, det er det, uten at jeg helt vet hvorfor. Vi har for eksempel slitt litt med å fange opp ungdommene når de runder 18. Her har vi en utfordring. Vi kan ikke hele tiden lage nye fellesskap eller opplegg. Samtidig må vi tørre å gjøre ting annerledes i det etablerte tilbudet.  Det handler litt om at folk må ta litt ansvar og gi til fellesskapet, og ikke bare forvente påfyll.

“Gæmlis-ungdom”

I fjor høst rundet Espen 40. Den mentale alderen er imidlertid noen hakk under.

- 17, kanskje, sier Espen og ler.

-  Nei, det hender jeg føler meg som en ungdom, selv om andre nok vil plassere meg I kategorien “eldre”.

-  Har du merket den berømte midtlivskrisen?

-  Jeg er jo veldig glad i å trene, men det har jo vart noen år.  Jeg var veldig fornøyd da jeg klarte å ta salto på ski i år, da nådde jeg et viktig mål.  Samtidig innser jeg jo at det er noen tog som har gått. Da jeg var 25 kunne jeg drømme om å ta fri et år for å stå på ski. Nå skjønner jeg at jeg aldri kommer til å bli noen skiboms.

- Blir du noen gang for gammel til å jobbe med ungdom?

- Jeg blir neppe for gammel til å jobbe med ungdom, men vil være åpen for at kanskje andre kan gjøre jobben bedre enn meg når jeg blir skikkelig gæmlis.

Espen Hægeland blir aldri for gammel til å jobbe med ungdom
Foto: Johannes Morken