-Ja, vi kan hjelpe dere!

Menigheten vil forsøke å bygge et kristent fellesskap i den latviske byen, Rezekne.

Foto: : Magnus Stensrud

Tekst: Tor-Martin Synnes

Menigheten ønsker å være med på å bygge et kristent fellesskap i Rezekne, Latvia.
Kan dere hjelpe? Det var spørsmålet vi nylig fikk fra gode venner og medarbeidere som ønsker å bygge et kristent fellesskap i den fattigste delen av Europa. Etter lengre tids behandling, samtale og bønn i misjonsutvalget, staben og menighetsrådet, samt lagt frem for hele menigheten i preken og på nettet, besluttet Fjellhamar menighetsråd og si ja. Vi vil prøve så godt vi kan i en tre-års periode å være med å bygge et kristent felleskap i Rezekne. Særlig tenker vi på barn og unge, men gjerne voksne også.

Her kan du lese litt mer om misjonsprosjektet vi nå har sagt ja til.

Fjellhamar menighet valgte for to år siden Navigatørenes arbeid i Baltikum som vårt misjonsprosjekt. Ikke minst fordi de som er ansvarlige for Navigatørenes arbeid i Baltikum, Ole-Magnus og Kari Olafsrud, går i Fjellhamar menighet. Men også fordi Baltikum er såpass nære kulturelt og geografisk at vi lett kan involvere oss mer enn bare ved å be og gi penger. I fjor høst dro en liten gruppe fra Fjellhamar til Latvia, og ikke minst byen Rezekne, på en bli-kjent tur.

Utfordringer i Rezekne
Rezekne ligger helt øst i Latvia, et av de fattigste områdene i hele Europa. Det er vanskelig å få jobb og de er dårlig betalt. Innbyggertallet i Rezekne har sunket fra 40 000 til 20 000 på 20 år. De gamle tradisjonelle kirkene er der, men besøkes lite og det skjer knapt noe for barn og ungdom i kristen regi. Sammen med Navigatørenes mann i Latvia, Patrick Noonan og andre lokale medarbeidere i Latvia fikk vi en tanke om at vi kunne ha en weekend for barn og unge i en sportshall midt i Rezekne.

Oktoberweekend
Siste helgen i oktober var vi et team på 15 stykker som dro over for å ha en weekend sammen noen gode og avgjørende lokale medarbeidere. Weekenden ble tatt veldig godt i mot. Etter infobesøk på flere skoler fredag var nærmere 100 stykker innom, inkludert ca 15 stykker fra et barnehjem utenfor byen. Ca 50 stykker var med gjennom hele weekenden.
Fredag var det gamenight, pizza og samling med fortellinger om «winning and losing in life». Lørdag var det gruppekonkurranse inne og ute, flere leker, grilling ute ved et vann og ny samling med vitnesbyrd og deling om hva troen er og betyr. Noen er gode i engelsk, andre ikke. Men lek er internasjonalt og med gode oversetter fikk god kontakt med alle.

Jevnlige besøk
Sent lørdag satt vi sammen med Anatolya Koval (55) og Arthur (25). Anatolya har brent for å få et kristent fellesskap for unge i flere 10-år, og gjort mye, blant annet arrangert sommerleiren i Zosna, rett utenfor Rezekne i 20 år. På en av sommerleirene kom Arthur til tro og vil nå bidra ved siden av en travel jobb i Riga.
Kan dere hjelpe oss?, spør de oss. Vi trenger å trene opp ledere, og vi trenger weekender som dette hvor moro, glede, godt fellesskap, og tro går hånd i hånd. Kan dere komme over 4-5 ganger i semesteret for å utvikle og støtte ledere, og som en del av det ha en åpen weekend for alle hvert semesteret?

Stor avgjørelse
Siden da har staben, misjonsutvalget og menighetsrådet snakket og bedt over dette frem til menighetsrådet i desembermøtet vedtok å gå inn i dette. Vi  tenker et tre års engasjement i første omgang. Dette vil kreve tid og ressurser av oss. Selv om vi har mange behov for medarbeidere og ressurser til arbeidet vårt hjemme på Fjellhamar så ønsker vi å bidra til et område som har langt færre ressurser enn oss.

Mange muligheter
Mulighetene i Rezekne er mange for langt flere enn ungdom. Samlivskurs for foreldrene, pedagogisk hjelp til barnehjemmet, kjøp og oppussing av en mottaksleilighet for de som må ut på gata fra barnehjemmet når de blir 18. Kanskje kaller Gud noen til å flytte over dit for et eller tre år for å starte en bedrift og skape noen sårt tiltrengte arbeidsplasser, og bidra til å drive menighet. Kanskje flytter noen unge latviere inn i husene våre for noen år mens vi hjelper dem med studier eller å komme i gang med jobb. Nå som vi opplever oss ledet og kallet inn i dette som menighet så kan vi fort bli utfordret på å forsake noe av vår trygghet og behagelighet for evangeliets skyld i Latvia. I så fall er vi sikre på en ting: Vi vil lære mer og få mer igjen enn vi gir. Og vi vil få nye venner for livet.