Hva er konfirmasjon?

Du er velkommen som konfirmant i kirken uansett om du tror, tviler eller bare er nysgjerrig.

Bli med på en spennende reise fram til den høytidelige konfirmasjonsdagen. Du får mulighet til å utforske noen av livets mange spørsmål sammen med andre. Vi snakker om livet - på godt og ondt. Samtidig får du mange nye opplevelser.

Konfirmasjonen er en forbønns- og velsignelseshandling, som ikke forutsetter noen bekjennelse fra konfirmantens side. I tidligere tider var konfirmasjonshandlingen en offentlig bekreftelse på at konfirmanten ville leve som kristen. Ordet "konfirmere" betyr "bekrefte". Nå understrekes det at det er Gud som bekrefter sine løfter i konfirmasjonen. Ved å delta i konfirmasjonstiden gis det mulighet for å reflektere rundt egen tro, bli styrket i denne og i tilhørigheten til kirken. I den avsluttende konfirmasjonsgudstjenesten blir det bedt for konfirmanten, og kirken bekrefter at den unge er døpt til liv i Kristus. Konfirmasjonstidens basis er dåpen på samme måte som for trosopplæringen for øvrig. Også unge som ikke er døpt  er velkommen til å delta i konfirmasjonstiden. Hvert år blir 1200 - 1400 døpt i løpet av konfirmasjonstiden og kan dermed la seg konfirmere.

Dåp i konfirmasjonstiden

Dåpen er en forutsetning for å delta i den avsluttende forbønnsgudstjenesten. Slik understrekes dåpens grunnleggende betydning for tro og tilhørighet til Kristus og kirken. Konfirmasjonstiden er åpen for både døpte og udøpte ungdommer. For unge som ikke er døpt, ønsker kirken i konfirmasjonstiden å veilede den unge i en prosess til et selvstendig valg i forhold til tro og dåp.

Mer enn undervisning

Konfirmasjonstiden innebærer fortsatt utfordring og anledning for den enkelte konfirmant til å bekjenne troen. Hovedelementet er Guds bekreftelse av den enkelte konfirmant i troen og i livet. Konfirmasjonstiden er en læretid med en rekke muligheter for involverende arbeidsmåter som samtalegrupper, leiropphold, solidaritetsarbeid, oppgaver i menigheten og mer tradisjonell undervisning.
Konfirmasjonstiden går som oftest over ett semester mens de unge går i 9. klasse. Presten eller kateketen (ansvarlig for undervisningsarbeidet i menigheten) leder kirkens konfirmasjonsundervisning.

Individuell tilrettelegging

Alle har rett til en god konfirmasjonstid. Hvis du har behov for tilrettelegging, tar du og familien din kontakt med kirken din.